news-details
Kultura

I KotorArt objavljuje programe na društvenim mrežama

U okviru projekta „KotorArt projekcije“, kotorski međunarodni festival “KotorArt Don Brankovi dani muzike” pokrenuo je emitovanje dokumentarnih filmova i drugih festivalskih originalnih sadržaja na Fejsbuku. 

“KotorArt projekcije” otvorene su sjećanjem na don Branka Sbutegu, čije ime nosi muzički dio festivala- video snimcima naših glumaca, koji govore stihove iz zbirki njegovih pjesama ,,Sebedarje” i ,,Križni put i druge pjesme“, čiji je izdavač festival, dokumentarnim filmom „Don Branko“, porudžbinom festivala, koji je, u produkciji Radio-televizije Crne Gore premijerno prikazan povodom desetogodišnjice njegove smrti 2016, te intervjuom sa njim, snimljenim 1990. na Gospi od Škrpjela.


 Nakon sjećanja na ovog velikog humanistu i intelektualca, počasnog predsjednika KotorArta, u okviru KotorArt projekcija biće emitovani i drugi dokumentarni filmovi, porudžbine festivala u režiji Dušana Vulekovića sa kojim KotorArt godinama sarađuje.

-Festival je ponosan na preko tri sata poručene i izvedene umjetničke muzike inspirisane važnim kotorskim, bokeljskim i crnogorskim temama, datumima i pojedincima koji su pretočeni u muzički izraz. Nerijetko sa muzičkim, KotorArt je paralelno priređivao i filmske premijere. Ukupno pet ovakvih dokumentarnih filmova tretiraju različite životne teme vezane prije svega za život u Boki, njenu tradiciju i kulturu. Među Vulekovićevim dokumentarnim filmovima kojih ćemo se prisjetiti su: "Priče o potresu”, "Vraćanje moru“, "Kotor – Santa Barbara: sister cities“, "Vida Matjan: sedam decenija“, "Odbrojavanje“ kao i film o Kolu Bokeljske mornarice-navodi se u saopštenju kotorskog festivala.