news-details
Kultura

Jedinstveni internet festival dječijeg teatra

Gradsko pozorište Podgorica je osmog aprila pokrenulo prvi internet regionalni festival teatra za djecu – PIR Festival koji ćer do 16. aprila na YouTube kanalu Gradskog pozorišta sa početkom u 17 sati prikazati predstave devet regionalnih teatara.

-Respektabilni naslovi relevatnih regionalnih pozorišta čine ovaj festival jednim od najznačajnijih kulturoloških poduhvata u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju teatarsko stvaralaštvo za mlade u vremenu zatvorenih pozorišnih zgrada. Pilot prijekat festivala već je generisao nova promišljanja i mogućnosti dalje nadgradnje ovakve prezentacije predstava i saradnje profesionalnih dječijih pozorišta-saopštili su ovim povodom iz Gradskog pozorišta Podgorica koje je iniciralo, a većina pozorišta za djecu iz regiona prihvatilo ovu lijepu akciju.

Festival je takmičarskog karaktera, predstave će biti vrijednovane glasovima publike “lajkovima”. Gradsko pozorište učestvuje sa „ Čarobnjakom iz Oza“, pozorište „ Boško Buha“ iz Beograda sa „ Malom sirenom“ , Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke sa „ Avanturama maloga JUJU“, Pozorište mladih iz Novog Sada prikazaće „ Lepoticu i zver“ , Pozorište mladih iz Sarajeva „ Kekec“, Dečije pozorište Subotica „ Par cipela“, Malo pozorište „ Duško Radović“ iz Beograda „ Strašne priče braće Grim“, Pozorište „ Pinokio“ „ Knjiga o džungli", a Crna Gora ima još jednog predstavnika, Festival pozorišta za djecu iz Kotora sa projektom „ Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“.