news-details
Društvo

Demokrate: SO Bar je juče ličila na pijacu jer vladajuća koalicija tako poima vršenje vlasti

-Dok je vladajuća koalicija DPS-SD-Biram Bar za svega pet minuta odbila 14 amandmana Demokrata na set mjera podrške građanima i privredi zbog krize izazvane pandemijom, tri sata je pravila cirkus oko kreditnog zaduženja za DOO Komunalne djelatnosti Bar. Uvijek svađa oko novca i direktorskih mjesta -saopšteno je danas iz Kluba odbornika Demokrata u SO Bar.

Prema istim navodima, ovih dana u medijima je plasirana vijest da će Opština da pomogne privrednicima setom mjera od skoro milion eura, koje će usvojiti na XIX sjednici SO.

-To je klasična manipulacija i izvrtanje činjenica. U ovih milion eura su, eto, slučajno uračunali i 335.000 eura već opredijeljenih budžetom, takođe uračunali ukidanje komunalnih taksi za privatnu svojinu u odluci koju su morali donijeti po zakonu još prije godinu dana. To znači da građani nisu morali plaćati ovu taksu proteklih 12 mjeseci. Ista stvar je i sa administrativnim taksama, koje su mogle biti i skroz ukinute jer zakon ne obavezuje da ih Opština donosi. Da se pojasni građanima, to su one takse koje plaćate za bilo kakvu ovjeru 2,3 eura čekajući u redu nekada i sat vremena. Te takse je trebalo skroz ukinuti i olakšati barem taj teret našim sugrađanima. Ovako dolazimo do smanjenja pomoći za oko 400.000 eura. Tako da nije milion u pitanju već pola miliona-ističu odbornici Demokrata.

U njihovom saopštenju se navodi da se ove mjere odnose na one subjekte koji nemaju ni centa duga prema opštini i državi.

-A šta ćemo sa onima koji se muče da opstanu na tržištu, da ih pustimo niz vodu i pomognemo na ovaj način njihovo nestajanje? Odbili su i taj amandman, koji se upravo odnosio na ove subjekte, koji imaju dug po nekom osnovu iz ovih mjera, da budu uključeni, da im se olakša na neki način. Ne, oni su izgleda već otpisani od vladajuće grupacije.

Nisu prihvatili 14 amandmana Demokrata, nisu prihvatili da ukinu reprezentacije svim javnim funkcionerima, dnevnice odbornicima, korišćenje vozila i gorivo predsjedniku, potpredsjednicima, glavnom administratoru, direktorima javnih preduzeća, naknade za rad u komisijama, radnim tijelima, upravnim odborima javnih preduzeća kojima je osnivač Opština Bar do kraja godine. Ova sredstva kao i budžetska rezerva, predložili smo da budu usmjerena na davanje jednokratne pomoći nezaposlenim majkama sa troje i više djece-navode Demokrate.

No, na drugoj strani, dok su sve ove amandmane odbili za pet minuta, “zato su protresli koaliciju svađajući se oko 300.000 eura kredita “Komunalnom preduzeću” i o tome koliko ima direktora i koliku ko ima platu”.

-Sve se vrti oko novca u ovoj koaliciji i političkog interesa. Skupština je juče djelovala kao pijaca, vjerovatno jer vladajuća koalicija tako poima vršenje vlasti i koalicione aranžmane. Grabe se za pozicije, opštinske resurse, pa ako nema dovoljno za sve, svađa je neminovna. Filosofija njih i njihovih mentora je već dobro poznata pola vijeka. Maska demokratije ne stoji kako treba, iskrivila se, a ubrzo će i spasti-piše na kraju saopštenja kluba odbornika barskih Demokrata.