news-details
Društvo

Inicijativa za vraćanje Svetog Stefana u vlasništvo države

Izvor: RTV Budva

Na Fejsbuk profilu tokom prošlog vikenda pojavila se online inicijativa koju su pokrenuli mještani Paštrovića, a u cilju vraćanja grada Svetog Stefana u vlasništvo države.

Mještanin Blažo Kažanegra uz podršku Mjesne zajednice i velikog broja mještana pokrenuo je inicijativu za vraćanje grada Sveti Stefan u (potpuno) vlasništvo države. Inicijativa je pokrenuta na FB i mogu se prikljuciti svi koji su protiv privatizacije koja se vec godinama odvija na sraman način.

-Sveti Stefan, jedan od najljepših gradova na Mediteranu, nedavno je postao akcionarsko društvo otvorenog tipa čije se akcije preprodaju na berzi (!?). Pored države, suvlasnički udio u ovom akcionarskom društvu imaju i privatne kompanije sa inostranim kapitalom. Mi smatramo da je to nedopustivo - da ovaj grad, kulturni spomenik, biser Mediterana, kojeg su stari Paštrovići sagradili u 15. vijeku, stekne ovakav status.

Isto kao što je nedopustivo da Akropolj, Kineski zid, Statua slobode u Njujorku, Koloseum, Big Ben, Kalemegdan, Mostarski most, Stari grad Dubrovnik, Stari grad Korčula, Dioklecijanova palata u Splitu, Rovinj, itd., itd., - budu akcionarska društva ovog tipa. Zahtijevamo od nadležnih državnih organa vraćanje grada Sveti Stefan u potpuno vlasništvo države, kao i promjenu organizacione forme društva-kazali su iz MZ Sveti Stefan.