news-details
Društvo

Na XIX sjednici SO Bar usvojeni izvještaj o radu predsjednika Opštine i mjere podrške privredi

Na XIX sjednici Skupštine Opštine (SO) Bar, u ponedjeljak je usvojen Izvještaj o radu Predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019, te set mjera podrške privredi koje je predložila Opština Bar u cilju prevazilaženja posljedica nastalih uslijed pandemije koronavirusa.

-Izvještaj o radu Predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019.  dobio je pozitivne ocjene odbornika u SO, posebno zbog ostvarenja budžeta iznosa 21milio eura u procentu od 90,6 posto, gdje je samo za razvojne projekte realizovano ili ugovoreno 6,473 miliona eura.

Značajni projekti koji su obilježili 2019.  su rješavanje vodosnabdijevanja bezvodnih područja kroz završetak radova na izgradnji rezervoara Zaljevo I sa priključkom na Regionalni vodovod i izgradnji vodovodne mreže prema Zaljevu, kao i prve faze prema naselju Sveti Ivan, ukupne vrijednosti 990.000 eura, te kroz ugovorene radove na izgradnji druge faze vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan vrijednosti od oko 110.000 eura i vodovodne mreže za naselje Veliki Pijesak uključujući saobraćajnicu u iznosu od oko 325.000 eura-objavljeno je na zvaničnom veb sajtu Opštine Bar.

Prema istim navodima, u saradnji sa Vladom Crne Gore i resornim ministarstvom, Opština je započela realizaciju još nekoliko vrijednih projekata, među kojima su Kuća maslina, Kreativni hab i Arhiepiskopska palata u Starom Baru.

U 2019.  značajno je unaprijeđena sportska infrastruktura-u saradnji sa FSCG i COK adaptirani su fudbalski teren na Madžarici, tribine, svlačionice i atletska staza uključujući i nabavku mehanizacije, u iznosu od oko 523.000 eura.

-Stanje javnih finansija, aktivnosti na polju razvojnih projekata, povlačenja sredstava i sprovođenje projekata iz međunarodnih fondova, međunarodne saradnje, saradnje sa dijasporom i civilnim sektorom, i ukupneaktivnosti organa i službi lokalne uprave potvrda su efikasnog rada Opštine i njenih službi i organa, koji su realizovali planirane aktivnosti u cilju stvaranja boljeg ambijenta i kvaliteta života za sve građane-istakli su iz Opštine Bar.

SO Bar je usvojila i set mjera podrške privredi za prevazilaženje teškoća u poslovanju nastalih uslijed pandemije novog korona virusa koje je predložila Opština Bar. Na sjednici su usvojene Odluka o lokalnim komunalnim taksama Opštine Bar, Odluka o lokalnim administrativnim taksama Opstine Bar i Mjere i zaključci sa ciljem prevazilaženja negativnih efekata izazvanih pandemijom COVID-19.

-Ove mjere, čiji su okvirni efekti procijenjeni na oko million eura, imaće pozitivan uticaj na sve privredne subjekte, podstaći će ekonomsku aktivnost u opštini, omogućiti likvidnost preduzeća, podstaći investicije i pružiti podršku za ponovno podsticanje proizvodnje i stvaranje novih vrijednosti.

Između ostalog, poslodavci će za sve novozaposlene, koji su na evidenciji Biroa bili prvog aprila, biti oslobođeni plaćanja poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, na period od godinu dana, dok će auto taksi prevoznici u 2020. biti oslobođeni plaćanja lokalne komunalne takse za korišćenje auto–taksi stajališta.Mjerama su obuhvaćeni i ugostitelji, pa će se u 2020. za 50 posto umanjiti zakup zemljišta na kojem Opština ima pravo svojine ili raspolaganje, za postavljanje privremenog objekta namijenjenog za turizam i ugostiteljstvo, kao i lokalna komunalna taksa za korišćenje prostora na javnim površinama za postavljanje tih objekata, koja će biti smanjena u istom procentu-naveli su iz Opštine.

-Mjerama će biti podstaknute i investicije, pa će naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, čije plaćanje investitori ugovore u 2020. u jednokratnom iznosu umanjenom po Odluci za 20 posto, biti dodatno umanjena za 10 posto. Na sjednici su usvojeni predlozi Odbora za izbor i imenovanja, dok je predlog Odluke DOO  Komunalne djelatnosti Bar o kreditnom zaduženjupovučen, kako bi je Odbor direktora dopunio i pripremio za Skupštinu u propisanoj proceduri na razmatranje i usvajanje-zaključuje se u opštinskom saopštenju za javnost.