news-details
Kultura

Promovisan projekat valorizacije barskog kulturnog nasljeđa

Uspješno je okončan još jedan projekat valorizacije barske kulturne baštine, čiju je implementaciju finansirala TO Bar. Stručni tim "3D Arch" iz Bara promovisao je projekat „Tragovima Vojislavljevića, opština Bar - kolijevka crnogorske srednjevjekovne državnosti“ koji je dobio zeleno svijetlo žirija Turističke organizacije Bar na konkursu za valorizaciju kulturne baštine- arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji Opštine Bar.

Arheolog dr Petra Zdravković-Kovačević je ispred autorskog tima saopštila je da su u sklopu projekta urađeni veb-sajt http://www.vojislavljevici.net/ i multumedijalna mapa sa turističkom tematskom rutom koja, “vezujući se za tragove Vojislavljevića”, povezuje širi region sa teritorijom naše opštine 

-Teritorija opštine Bar, kroz pokretna i nepokretna kulturna dobra, baštini tradiciju prve srednjevjekovne dinastije koja je vladala Dukljom od kraja X do kraja XII vijeka. Prezentacijom i popularizacijom kulturnih dobara putem interneta i multimedijalnih tehnologija-2D, 3D, vitualne realnosti i 360 videa-potrebno je istaći važnost opštine Bar kao teritorije koja baštini tradiciju srednjevjekovnog državnog identiteta Crne Gore, njene prve vladarske dinastije i najpoznatijeg vladara kneza Vladirmira. Digitalizacijom kulturnih dobara, kroz fotogrametrijsko mapiranje, 3D i virtuelnu realnost, modernizovala se dokumentacija trenutnog stanja nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara na teritoriji opštine i šire, povezanih sa dinastijom Vojislavljevića. Teritorijalna okosnica dinastije Vojislavljevića je teritorija današnje opštine Bar, da bi se kult Svetog Vladimira znatno utemeljio u Zeti Vojislavljevića, a bio je poštovan i u Dalmaciji, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj-rekla je Zdravković-Kovačević. 

Ona je dodala da je sajt dvojezičan-na crnogorskom i engleskom jeziku, a da je svaki 3D model i drugi grafički prikaz nepokretnog kulturnog dobra “praćen informativnim tekstom koncipiranim tako da posjetiocima prezentacije pruža osnovne istorijski, arheološki i arhitektonski značajne informacije”.

-Sajt je prilagođen svim uzrastima i sadrži osvrte na zanimljivosti o knezu Vladimiru, dinastiji Vojislavljević, te objektima i predmetima relevantnim za ovaj period kroz sve hronološke faze njegovog postojanja. Postignut je inovativni vid promocije ove dinastije i njenih značajnih ličnosti, čime je istaknut njihov doprinos u kreiranju srednjevjekovne crnogorske države i identiteta u kontekstu opštine Bar kao teritorije koja baštini materijalne tragove ovog perioda-zaključila je Zdravković-Kovačević.