news-details
Ekonomija

Ovogodišnji program Work and Travel još uvijek pod znakom pitanja

 Izvor: Pobjeda.me

Autor: Jovana Đurišić

Program Work and Travel, za koji u Crnoj Gori postoji veliko interesovanje među studentima, ove godine, zbog pandemije koronavirusa, pod znakom je pitanja.

Ambasada Crne Gore u Podgorici obustavila je izdavanje viza za studente, a pojedine crnogorske agencije, uprkos tome, sprovode program uobičajenom dinamikom.

U nekima od njih, to podrazumijeva da studenti uplate i cjelokupnu cijenu programa, tačnije 1500 dolara, iako se za sada ne zna da li će i kada program biti realizovan.

Iz Ambasade pozivaju agencije da prate situaciju sa kovid –19 i podsjećaju ih da je izdavanje viza suspendovano do daljnjeg, dok pojedine Agencije tvrde, da bez kompetne uplate, studentima ne mogu garantovati posao.

-Ambasada SAD je informisana od strane studenata da pojedine Summer Work and Travel agencije garantuju da će studenti biti intervijuisani i da je neophodno da odmah uplate cjelokupnu cijenu programa, kako ne bi rizikovali da izgube termin za program Summer Work and Travel 2020 - objavila je ambasada na fejsbuku.

U izjavi za Pobjedu, iz ambasade su kazali da je, iako Summer Work Travel Program nije posebno pomenut među suspendovanim programima koje finansira Biro za obrazovanje i kulturu Stejt dipartmenta, Biro uputio snažnu preporuku svim privatnim sponzorima razmjene da prate situaciju koja se tiče Covid-19 i preporuke Biroa

-Preporuke uključuju odlaganje svih programa na 60 dana počev od 12. marta 2020. Budući da je Stejt dipartment objavio Global Level 4 Travel Advisory, suspenzija se odnosi na sve zemlje - kazali su iz Ambasade i podsjetili da su sve usluge, uključujući intervjue za neuseljeničke vize suspendovane.

-Usluge za vize će biti obnovljene čim to bude moguće, ali precizan datum vam ne možemo dati u ovom trenutku – dodaju u diplomatskom predstavništvu SAD.

Sa druge strane, agencije koje smo kontaktirali imale su objašnjenje zašto je od studenata traženo da novac uplate unaprijed.

-Smatramo da nijedna agencija u ovoj situaciji pandemije ne može da garantuje da će sa momentalnom uplatom studenti doći do tog koraka i biti garantovano intervjuisani u ambasadi. Naša je obaveza da pratimo instrukcije ambasade i obavijestimo o viziranju kada za to ambasada procijeni da ima uslova – kazao je David Knežević, direktor agencije WAT Montenegro.

Objašnjava i da bez kompletiranja uplate, njegova Agencija, ne može da dobije dokumenta iz SAD koja su potrebna studentu za intervju za J1 vizu.

-Jer organizacije iz SAD, sponzori zahtijevaju uplate prije slanja dokumenata za studente. Koliko smo upoznati većina tih organizacija radi po tom principu – objasnio je Knežević.

Vlasnik agencije Atic plus Janko Bošković tvrdi da njegova agencija, većinu novca (1000 dolara) traži od studenata tek nakon dobijanja vize. Njih oko 300 za sada čeka infomaciju o tome da li će program biti realizovan i kada.

- Imamo dogovor sa američkim partnerima da studenti izmire svoje obaveze nakon dobijanja vize, nakon čega nam oni šalju radne dozvole (DS 2019) dok ostalim agencijama, njihovi partneri ne izdaju radnu dozvolu prije nego studenti izmire kompletan program – kaže Bošković.