news-details
Ekonomija

Pregled prosječnih cijena nekretnina na primorju prije izbijanja epidemije

Međunarodna agencija za upravljanje i promet nekretninama „Colliers“ objavila je izvještaj za Crnu Goru o istraživanju stanogradnje u 2019. i prvim mjesecima 2020. u odnosu na 2018, prema kojem je došlo do rasta cijena stanova za manje od jedan odsto. Istraživanje nije obuhvatilo vrijeme od izbijanja epidemije koronavirusa, a sadrži prosječne cijene kvadratnog metra strambenih nekretnina u obrađenom periodu u više crnogorskih gradova, uključujući sve primorske.  

 Šef kancelarije “Colliers International“ za Crnu Goru Milovan Novaković izjavio je ovim povodom za podgoričke “Vijesti” da je domaće tržište nekretnina prije pojave epidemije  bilo stabilno, sa rastom interesovanja kupaca i simboličnim rastom cijena.

-Sada je prodaja otežana zbog mjera o ograničavanju kretanja između gradova, nemogućnosti dolaska stranaca koji su bili značajni kupci i zbog toga što ljudi usljed neizvjesnosti odlažu odluku o kupovini.

Od pojave pandemije u martu na dnevnom nivou pratimo situaciju na tržištu. Trenutno se radi o kratkom vremenskom intervalu, da bi moglo da se predvidi kretanje uticaja pandemije na tržište nekretnina. Tržište je za sada samo usporeno. Ukoliko se ekonomska kriza nastavi i produbi može se očekivati smanjenje interesovanja kupaca, pad prometa i cijena, kao i loše poslovanje kompanija koji se bave stambenom gradnjom i posredovanjem i prometom nekretnina-kazao je Novaković.  

 Istraživanje nije obuhvatilo luksuzne rizort projekte Porto Montenegro, Luštica Bay, Porto Novi, Dukley Gardens i par manjih koji su tretirani kao specijalna zona, niti subvencionirane objekte kolektivnog stanovanja-sindikaln e i socijalne projekte za koje su opštine davale gratis placeve i odlobađale gradnju plaćanja komunalija.

Generalni zaključak istraživanja je da cijene kvadrata stambene nekretnine zavise prvenstveno od regije u kojoj se grade objekti, lokacije u gradovima i kvaliteta gradnje, odnosno stepena opremljenosti. Ističe se i da se na sjeveru Crne Gore gradi manje, i da u ovom dijelu države pojedine zone nisu tržišni aktivne. 

U zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, prenosi specijalizovani sajt bankar.me, zaključci istraživanja za primorske gradove su sljedeći:

Ulcinj : U Katastarskoj opštini (KO) Ulcinjsko polje prosječna postignuta cijena u novogradnji je 1.000 eura za kvadratni metar, a u KO Ulcinj 1.190 eura. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Ulcinju, za ove dvije katastarske opštine je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Prosječna cijena kvadratnog metra starogradnje u opštini Ulcinj je 770 eura.