news-details
Ekonomija

Sektor turizma na Zapadnom Balkanu trpi snažan finansijski udarac

-Dok pandemija milijardama ljudi širom svijeta ne dozvoljava da izlaze iz svojih domova, jedan privredni sektor već trpi snažan finansijski udarac, a to je turizam- objavljeno je danas iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC ) povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji obilježava sektor turizma.

U video poruci objavljenoj na YouTube kanalu ove međunarodne asocijacije koja radi od 2008,  generalna sekretarka  RCC Majlinda Bregu kazala je da je već otkazano jedno od pet rezervisanih turističkih putovanja na Zapadni Balkan planiranih za ovu godinu.


-Turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 odsto, dok je 11,4 odsto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja, što znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica-kazala je Bregu.

Ona je objavila dijelove istraživanja turističkih agencija i turoperatora sa  područja Zapadnog Balkana,  koje će uskoro biti dostupno.Anketa je sprovedena u sklopu RCC  projekta razvoja i promocije turizma, koji finansira EU.

-Prvi rezultati ukazuju da je 42 odsto turističkih agencija i turoperatora već počelo sa rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 odsto je već prestalo sa radom,  a 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad  samo tri mjeseca.

Kako sami teško mogu izaći n a kraj  sa ovakvim okolnostima, 72 odsto regionalnih agencija i operatora očekuju podršku svojih Vlada kako bi nastavili radom kada se okonča blokada izazvana koronavirusom-napominje Bregu.

Uticaj pandemije COVID-19 je ogroman širom  svijeta, a Svjetska turistička organizacija procjenjuje da bi putovanja na svjetskom nivou mogla pasti za 20, pa čak i 30 odsto u 2020. godini,. To znači da bi sektor turizma mogao  izgubiti sedam godina svog rasta, jer na evropskom nivou mjesečno gubi jednu milijardu eura.

-Šta će vlasti uraditi da umanje negativan uticaj krize, podrže turizam i privuku posjetioce u naš region? Da li će finansijska pomoć biti dovoljna? Koliko poreske olakšice mogu ublažiti teškoće? Šta mi možemo uraditi da im olakšamo? Ovo su  pitanja koja čekaju odgovore, a do tada možemo reći samo-udružimo se kako bismo smanjili gubitke prihoda u turizmu.

Hajde da počnemo sa reklamiranjem i promocijom novih ideja kako bismo spasili turistički sektor. Kako bi bilo da se napravi sistem viznih olakšica ili bezvizni režim za putovanja u cijelom Zapadnom Balkanu. RCC j e to predlagao prošle godine. Možemo li početi?- zaključuje Bregu.