news-details
Društvo

Tivat prvi u Crnoj Gori hoće međunarodno priznanje “Green Destinations”

-Tivat kao već poznat turistički grad u želji da opravda svoje mjesto na listi omiljenih turističkih destinacija, u junu kreće u proces osnovne analize, koordinacije i zajedničkog definisanja postojećih i novih aktivnosti, sa šansom dobijanja sertifikata od strane programa Green Destinations nakon detaljnog izvještavanja, održivog poboljšanja i neutralne procjene međunarodnih stručnjaka-saopšteno je iz Turističke organizacije Tivat.

“Green Destinations” je neprofitna fondacija za održivi turistički razvoj i priznanja, koja nudi podršku u procesu održivog razvoja, “a sve to aktivnim uključivanjem lokalne zajednice i poslovnog sektora”. Zajedno sa svojim partnerima,  fondacija  podržava odgovorni turizam na globalno priznatim principima na preko 200 odredišta u 50-ak zemalja svijeta.

-Ulaskom u “Green Destinations” očekujemo pogodnosti kao što su: nezavisna procjena dobrih i loših strana destinacije, detaljni predlozi za poboljšanje turizma uz akcenat na „zelena rješenja”, globalno prepoznavanje putem Green Destinations ili Quality Coast Awards – sertifikovanje, priznanja za dobre primjere prakse koji su implementirani, kao i besplatna povezanost sa globalnom zajednicom destinacija koje teže održivom turizmu, koje se svake godine okupljaju na međunarodnom događaju Global Green Destinations Days-ističu iz TO Tivat.

U Strategiji razvoja turizma opštine do 2024, cilj je pozicioniranje Tivta kao turističke destinacije sa ponudom tokom cijele godine, očuvanje jedinstvenih obilježja, promocija postojećih i novih iskustava kao i pružanje dodatne vrijednosti za cijeli lanac turističke privrede. Posebna pažnja se mora posvetiti kontinuiranom uključivanju lokalne zajednice u razvoj turizma, kvalitetu života građana, ali i održivosti destinacije što je suštinski i nezaobilazni cilj.

- U regionu Slovenija je zemlja koja radi najuspješnije sa ovim programom. U fokusu ovog programa je 6 „tema”-upravljanje destinacijom, priroda i okolina, životna sredina i klima, kultura i tradicija, društveno blagostanje, poslovanje i ugostiteljstvo. U realizaciju cjelokupnog procesa biće uključen i javni i privatni sektor od predstavnika Opštine, lokalne privrede, investitora, lokalne zajednice- naveli su iz TO Tivat.

*Fotografije: TO Tivat